dimarts, 29 de novembre del 2011

GALETES AMB VIDRE DE CARAMEL

Ingredients:

260 gr de farina
150 gr de sucre
120 gr de mantequilla
1/2 culleradeta de clau molgut (o uns quants triturats)
1 ou
1/2 culleradeta de nou moscada
1 culleradeta de canyella en pols
una mica de sal
Caramels de colors durs

Preparació:

Barrejar amb les mans la farina, el sucre, la mantequilla a temperatura ambient, l'ou, la sal i les espècies fins que quedi una pasta homogènia. Embolicar amb paper film i deixar 1 hora a la nevera.
Trencar els caramels.
Estirar la massa d'uns 5 mm amb un rodet i fer diferents cors. Amb un motlle més petit retallar la part de dins.
Posar les galetes a la safata amb paper de forn o sil-pati posar al centre de la galeta els caramels.
Posar al forn ja escalfat i deixar uns 10-15 minuts. Treure del forn i deixar refredar el caramel.






Si s'utilitzen caramels normals quan s'escalfen tots queden del mateix color. Per que quedin boniques i de colors diferent,  es pot utilitzar caramel del que venen a les tendes especialitzades

divendres, 25 de novembre del 2011

MARRON GLACÉ

Qui les han menjat diuen que estan molt bones!!!!!!  Necessiten temps i tranquilitat com  tot el que es fa a la cuina i  crec que ha valgut la pena!

Es poden trencar però queden igualment delicioses!!!

Ingredients:

60 castanyes de tamany gran i sense visites.

4 gots de sucre (el got que sigui de ¼ de litre)

4 gots d’aigua

pell de llimona

1 branca de vainilla

4 o 5 estrelles d'anís

Preparació:

Es treu l'escorça a les castanyes (millor fer el tall per la part més plana). Posar-les en una cassola amb aigua freda i fer-les bullir, no massa fort,  uns 15 minuts.

Deixar-les refredar i anar-les traient per acabar-les de pelar (treure el tel marró). No treure-les totes de cop per que si es sequen la pell queda enganxada i ja no es podrà treure. Aquí, ja pot ser que algunes castanyes es trenquin….però s’aprofiten igual.

Preparar un almívar amb la mateixa quantitat d’aigua que de sucre, la pell de la llimona (sense pell blanca, ja que dona un gust molt desagradable), una branca de canyella, una branca de vainilla i les estrelles d’anís.

Ha de coure molt a poc a poc uns 30 minuts.

Retirar del foc, posar les castanyes dins l’almívar i tapar.

Quan es refredi, es torna a escalfar i es deixa bullir uns 5 minuts. Aquest procés s’ha de repetir de 8 a 10 vegades, per que les castanyes s'estovin bé amb el sucre.

Un cop fet tot aquest procés, treure del foc i  posar-les en una safata de forn amb sil-pat, separar-les i posar al forn. Aquest estarà ja calent sols a baix i es sequen uns 20 minuts. Treure, refredar i llestes per menjar.

Es poden guardar en pots de vidre.


dissabte, 19 de novembre del 2011

GARRAPINYADES

Les garrapinyades, son laborioses de fer i el primer cop queden una mica engantxades, però ànims!!!!!!
Ingredients:

La mateixa quantitat d'ametlles, sucre i aigua.
Per exemple:
3 taces d'ametlles crues i sense pelar
3 taces de sucre
3 taces d'aigua

Preparació:

Es posen en un cassó tots els ingredients a foc mitjà. Sense deixar de remenar i vigilant la cocció. Quan s'evapora l'aigua es baixa el foc i veureu que el sucre es torna blanc i s'engantxa a les parets deñl cassoó. Seguir remenant fins que les ametlles agafin tot el sucre i queden brillants. En aquest moment comencen a saltar.
Vigileu que us podeu cremar!!!!
Posar sobre una safata o sil-pat i deixar refredar. Separar-les amb ajuda d'una cullera de fusta.

Si queda engantxat, és com guirlache  però bo igual.

CROQUETES DE FORMATGE

Aquestes croquetes han tingut un èxit a casa meva...!!!

Ingredients:

60 gr de mantega
60 gr de farina
350 ml de llet
1 rovell d'ou
100 gr de formatge ratllat tipus emmental, edam...
sal i pebre

Per arrebossar: farina, ou i pa ratllat

Preparació:

En una paella ampla fondre la mantega, afegir la farina i coure. Anar afegint la llet a poc a poc i anar remenat fins que espesseixi.
Afegir el rovell i el formatge ratllat, sal i pebre i retirar del foc.
Deixar refredar la pasta de croquetes tapada a poder ser a la nevera. Queda millor d'un dia per l'altre.
Quan la pasta estigui freda, fer les croquetes i passeu-les fer farina, ou i pa ratllat. FRegir en oli ben calent.
Amb aquestes quantitats en surten unes 15 aproximadament.

Si hi poseu trossets de pernil seran croquetes de pernil i formatge

dimecres, 16 de novembre del 2011

PUDING DE TONYINA

Ingredients:

6 ous
3 llaunes grosses de tonyina o 6 de petites (de 80 gr)
3 cullerades de maionesa
1 got de crema de llet
2 llesques de pa de motllo
sal i pebre
25 gr mantequilla pel motllo
pa ratllat

Preparació:

Es trituren tots els ingredients. Penseu en escòrrer bé la tonyina.
En un motllo tipus "cake" es posa mantequilla i una mica de pa ratllat. S'afegeix el triturat i es posa al forn al bany maria a 225 graus 1 hora aproximadament (dependrà del forn). Punxar per veure si està fet.
Deixar reposar uns 15 minuts i desmotllar un cop fred.
Variant: es poden afegir gambetes, fer-lo de cranc, de peix....

Mireu que maco queda guarnit per la meva amiga Nat!!!!


dissabte, 12 de novembre del 2011

FLAM D'OU CASOLÀ

Ingredients:

1 l de llet
8 ous
200 gr de sucre
pell de llimona (2 tiretes)
1 branca de canyella

Per el caramel, 150 gr de sucre
aigua
suc de llimona

Preparació:

Per el caramel, poseu el sucre amb unes gotes d'aigua i un raig de llimona. Escalfar a foc mitjà fins aconseguir un caramel daurat.
Posar el caramel al fons de les flameres.
Escalfar el forn a 120- 125 grau sols de baix.
Bullir la llet amb el sucre, la pell de llimona i la canyella. Barrejar amb els ous batuts, anant tirant a poc a poc (la llet) per que no cualli.
No oblidar treure la branca de canyella i la pell de llimona abans d'omplir les flameres.
Coure al bany maria durant 1 hora, hora i mitja (en funció del forn). Comprovar la cocció amb un puntxó. Quan estiguin fets sortirà net.
Per tal de que no quedi el flam amb forats, penseu que no ha de bullir l'aigua del bany maria.



Amb aquestes quantitats, jo he fet 8 flams petits i tres de mitjans.

dissabte, 5 de novembre del 2011

PÚDING DOLÇ

Ingredients:

coca que s'estigui quedant dura, magadalenes, pa...
4 ous
4 cullerades de sucre (si agrada més dolç afegir-ne més)
caramel
un got de llet

Preparació:

Esmicolar la coca i remullar-la amb la llet. Afegir els ous batuts i el sucre.
A part fer un caramel amb sucre i aigua i cobrir un moltllo pel forn. Afegir la barreja i posar al forn ja calent dalt i baix, al bay maria uns 30 minuts (veure Aclariments per saber com es fa). Punxar per a veure si està fet.
Apagar el forn i deixar refredar dins. El podeu tapar amb paper d'alumini perque no es cremi de dalt, ja que el forn continua calent i podríeu cremar-vos al treure el bany maria.
Es pot acompanyar amb nata.

Per fer el caramel, calentar sucre i una mica d'aigua a foc no molt alt i deixar que es vagi evaporant. Si ho remeneu molt es solidificarà

EL BANY MARIA

Consisteix en coure o escalfar delicadament un aliment introduint el recipient o motlle preparat per la cocció dins d’un altre més gros amb 2 dits d’aigua calenta i sense deixar que aquesta mai arribi a l’ebullició.
 Aquest tipus de cocció es pot fer indistintament al forn o damunt del foc i per obtenir bons resultats hem de tenir en compte alguns punts, com no omplir en excés el recipient d'aigua, ja que quan comenci a bullir podria esquitxar i sortir. Sempre és millor afegir aigua calenta en el cas que calgués durant el procés de cocció.
.



Amb aquest mètode tradicional es fan postres tradicionals com el púding, el flam i també el paté.És ideal per escalfar elaboracions delicades,fondre xocolata sense por que es cremi i per fer melmelades casolanes

EL PÚDING

Un púding (de l'anglès, pudding) és un tipus de pastís tou i humit, a mig camí entre un cóc i un flam, d'origen el Regne Unit però que es molt pressent també a altres llocs que els anglesos varen colonitzar, com ara l'Índia o Menorca.

Es fan sovint púdings dolços sobretot per aprofitar les restes de pa, galetes, coques i altres productes que queden durs o que simplement sobren d'altres dies.

Al Regne Unit de manera informal, els púdings són postres. La paraula ha passat al català per a referir-se a un pastís dolç o salat amb una consistència determinada.

POTAJES I COCIDOS

pote gallego

El “potaje” és un plat a base de verdures i llegums (en general cigrons, però també hi ha “potajes” de mongetes, o de llenties), consistent en llegums cuites a les que se li afegeix un sofregit i queda amb brou, però no arriba a ser una sopa. En el sofregit s’acostuma a posar ceba, all, tomàquet i pebrot, i es poden afegir altres ingredients: ou dur i espinacs, o tomàquet i xoriço, ...

 A més de l'all, se solen usar altres espècies, com pebre vermell, pebre, comí, orenga o clau. Pot portar una mica de carn, os, cansalada o xoriço, per donar-li més sabor al brou, o bé bacallà en el guisat de vigília, típic de la Setmana Santa.

cocido asturiano



 Els diferents potajes, cocidos, olles o potes, es pot dir que neixen d'un avantpassat comú: l'adafina. Aquest guisat, propi dels jueus espanyols fins al segle XV, es preparava el divendres, posant en una olla de fang: cigrons, mongetes, arròs, verdures, carns de boví i de xai, ous sencers, oli i prunes panses. Es deixava coure lentament, durant la nit, per consumir ben calent el sàbat. Posteriorment, es van afegir patates i per evitar la repressió de la Inquisició, els conversos que van quedar a Espanya, van començar a "cristianitzar" l'adafina, incloent cansalada i altres productes del porc.

Com a contrapartida a l'adafina jueva, neix l'olla podrida cristiana i a partir d'aquí tots els cuits i potatges que poblen la cuina espanyola (cocido madrileño, col gitana, escudella i carn d'olla, pote gallego i asturiano,...) i que s'exporta fora de les nostres fronteres, apareixent l'olla crioll a Amèrica i els pot-au-feu l'altre costat dels Pirineus.

cocido madrileño

COCIDO MADRILEÑO DE MARISA

Directament de Madrid i amb l'agraïment que es mereix us convido a provar aquest deliciós menjar pels dies de molt fred.

Ingredients /4 persones)

1/2 kg de cigrons que es posaran la nit abans en remull.

400 gr de conill de vedella.

150 gr de cansalada fresca

2 ossos de braó o puntes de pernil

2 ossos blancs

1 botifarra asturiana

1 xoriço asturià

1/4 pollastre

1/4 gallina



Patates

col

Pastanaga

Preparació:

Es posen tots els ingredients a l’olla. Els cigrons a sota i la resta a sobre. Omplir d’aigua fins d’alt. La col es fa a part i després s’afegeix.

Si és olla a pressió de les antigues, 1 hora de cocció, i si és de les ràpides, uns 20 minuts.
Un cop fet, es separa el brou de la resta i es fa una sopa de fideus...això al gust de cadascú. Com a segon plat es serveixen els cigrons on cadascú es posa oli d'oliva al gust, i la resta del "avío"o guarnició.

Les fotos estan fetes pel Dani i el Manu a Toledo. Moltes Gràcies!!!!!!




Per a tu Marga que gaudies dels plats de la teva terra, allà on siguis.

dijous, 3 de novembre del 2011

RELLOMILLO DE PORC PERFUMAT A L’OPORTO

Ingredients (4 persones):

2 rellomillos de porc

90 gr de formatge Chedddar

100 gr de pernil dolç gruixut

8 fulles de salvia fresca

Sal i pebre

2 cebes grosses de Figueres

150 cc d’Oporto

4 llonzes de cansalada salada ibèrica

Preparació:

Obrir els rellomillos per la meitat com un llibre, per la part més polida. Tallar el pernil petit. Escaldar les fulles de sàlvia i farcir els rellomillos amb una fila de pernil i formatge i sàlvia. Tancar i lligar molt suaument .

Daurar els rellomillos en una paella, retirar i en el mateix oli sofregir les cebes picades. Deixar coure fins que estigui poxada a foc lent. Despres  afegir el vi, posar la carn i tapar-la amb la cansalada . Posar al forn calent uns 15 minuts dalt i baix.

A mitja cocció (despres d’uns 7’ aprox), donar la volta als rellomillos. Treure les tires de cansalada, donar la volta  i tornar-les a posar.

Deslligar els rellomillos, posar a la cassola i tirar la resta de formatge per sobre. Posar al forn 5 minuts més gratinant.

Tallar la carn i servir-la amb el suc de la cocció.


PEBROTS DEL PIQUILLO AMB BRANDADA DE BACALLA

Ingredients (4 persones):

400 gr de bacallà

250 gr de patates

12 pebrots del piquillo (de DO de Lodosa es una bona marca)

25 gr de mantequilla

6 grans d’all

50 gr de nata líquida

1 dl de llet

400-500 gr d’espinacs congelats

Preparació:

Posar el bacallà ja remullat (es pot comprar ja remullat) en una cassola Robert d’aigua freda. Quan arrenqui a bullir retirar. Deixar tapat fora del foc uns 12 minuts. Escórrer i fer-lo petit.

Pelar i tallar les patates a trossos petits, posar al foca amb aigua freda  i sal i coure uns 12-15 minuts. Passar pel passapurés i carrejar amb el bacallà.

Fondre la mantequilla en una paella i fregir dos grans d’all picats. Quan estiguin daurats afegir a  la barreja de bacallà i patata. Afegir la nata líquida, lligar i comprovar de sal. Farcir els pebrots i reservar.

Coure els espinacs "al dente" amb força aigua bullint i sal (que es desfaci el gel i treure). Saltejar-los amb una mica d’oli i 1 gra d’all picat.

Escalfar oli en una paella i fer la resta de grans d’alls molt a poc a poc,  per perfumar l’oli: quan estiguin daurats, retirar-los i reservar.

Per la presentació es posa un fons d’espinacs al plat i els pebrots farcits pintats amb l’oli perfumat. Decorar amb les làmines d’all. Servir calent

TARTALETES DIFERENTS

Amb pasta brisa o pasta de full es poden fer diferents tartaletes. Les venen ja fetes.

De Franckfort:
- Es prepara una crema de formatge , omplir la tartaleta i posar en el centre una salsitxa de Franckfort petites. Posar al forn uns 10 minuts.
Per fer la crema de formatge: fer una beixamel amb mantequilla, farina i llet. Afegir un rovell d'ou i 75 gr de formatge Gruyère ratllat. Es deixa bullir uns minuts més i refredar per fer-la servir de farciment.

D' ensaladilla:
- Fer una ensaladilla amb tonyina i ou dur. Barrejar tot amb maionesa. Farcir les tartaletes, cobrir amb maionesa i decorar amb un tomàquet cherry, per exemple.

De tonyina:
- Preparar una crema de tonyina i farcir les tartaletes. Posar per sobre dues anxoves i unes tires de pebrot vermell i una oliva negra .

De peix:
- Coure el peix escollit. Un a vegada refredat treure la pell i les espines (pot ser congelat).
Posar en el fons de les tartaletes una mica d'amanida, el peix i cobrir amb maionesa. Guarnir amb ou dur i una gamba pelada. Es pot tirar per sobre una mica de julivert.
Es pot fer calenta, substituint l'amanida i bosant beixamel, formatge i gratinar al forn.

De pernil i bolets:
- Saltejar els bolets amb all i julivert (poden ser congelats), afegir pernil del pais tallat petit i uns ous batuts amb una mica de crema de llet.. Remenar. Omplir les tartaletes i posar al forn fins que cuallin.

De caviar d'albergínia:

- Sofregir la ceba tallada molt petita i afegir l'algergínia pelada i escorreguda previament amb sal per treure l'amargor. Afegir sal i pebre i olives negres tallades. Farcir les tartaletes i guarnir amb una oliva

PA ITALIÀ

Ingredients:

1 pa de motllo de 1/2 kg
3 tomàquets mitjans vermells
12 "tranchetes"
6 filets d'anxoves
24 olives sense òs.
1 gra d'all
julivert

Preparació:

Tallar 12 llesques de pa i treure la crosta. Escaldar els tomàquets i pelar-los. Fregir una mica l'all i julivert picat en una paella.
En una safata de forn, posar les llesques de pa, a sobre el formatge, una rodantxa de tomàquet, mitja anxova i dos olives. Regar amb una mica d'oli aromatitzat amb all i julivert ( si no, es pot posar oli sol). Posar al forn fort uns 12 minuts


MELMELADA DE TARONJA DE LA CLASSE CUCUT