NOM CATALÀ NOM CASTELLÀ UTILITZACIÓ
Alfàbrega Albahaca Amanides, peixos, pastes, sopes.
Anèt Eneldo Peixos, salses de nata,
amanides
Anís/ matafaluga Anís / matalahuga Plats de carn,
tartes i coques, licors
Anís estrellat Anís estrellado
Rebosteria , licors
Bitxo/Caiena Cayena Carns,verdures, salses
Canyella Canela Rebosteria, Gelats,
Salses per a carn, sopes
Cardamom Cardamomo Cuina àrab,
carns , sopes
Cascall Adormidera / amapola
Rebosteria, pans, amanides
Cerfull Perifollo Peix, marisc, ous
Clau Clavo Brous, carns, sopes
Comí Comino Condiment per a
formatges, carns i salses
Coriandre Cilantro
Galletes, bescuits, carns, encurtits.
Estragó Estragón Peixos, salses
Farigola / Timó Tomillo Peixos, salses de tomàquet...
Fonoll Hinojo Peixos, verdures.
Sopes
Gingebre Jengibre Sopes, estofats...
Ginebro Enebro Estofats, carns, porc i sobre tot carn de caça
Ginebro Enebro Estofats, carns, porc i sobre tot carn de caça
Julivert Perejil Guisats, salses, sofregits...
Llorer Laurel Sopes,
brous, cremes de rebosteria.
Mostassa Mostaza Salses, rostits, carns.
Nou moscada Nuez moscada Beixamel,
sopes i cremes
Orenga Oregano Pizzes, salses
Pebre Pimienta Per donar un toc picant als plats
Romaní Romero Salsa de tomàquet, carns, patates al forn.
Safrà Azafran Com a colorant i
aromatitzant
Sèsam Sésamo Amanides, panificació
Menta Hierbabuena Peixos, sopes
Moraduix Mejorana Plats de carn,
pilotes, sopes, cremes i brous
Sajolida Ajedrea Per plats dificils de digerir
Vainilla Vainilla Rebosteria, cocteleria
Molt bé pel glossari. Podries completar-ho amb algunes paraules d'açí baix a València.
ResponEliminaRosella -> Cascall
Herba-sana -> Menta
Vitet -> Bitxo
Per cert el ginebró i el gingebre son dues coses diferents. El gingebre és l'arrel picant amb flaires de llima.
Salutacions,
Gracies per l'aclariment! REctificat
ResponElimina