dijous, 13 de setembre del 2012

GLOSSARI HERBES AROMÀTIQUES I ESPÈCIES






                                                                  


NOM CATALÀ         NOM CASTELLÀ                    UTILITZACIÓ

Alfàbrega                       Albahaca                            Amanides, peixos, pastes, sopes.
Anèt                                Eneldo                                Peixos, salses de nata, amanides
Anís/ matafaluga           Anís / matalahuga              Plats de carn, tartes i coques, licors
Anís estrellat                  Anís estrellado                   Rebosteria , licors
 Bitxo/Caiena                 Cayena                               Carns,verdures, salses                         
Canyella                         Canela                                Rebosteria, Gelats, Salses per a carn, sopes
Cardamom                     Cardamomo                       Cuina àrab, carns , sopes
Cascall                            Adormidera / amapola        Rebosteria, pans, amanides
Cerfull                            Perifollo                              Peix, marisc, ous
Clau                                Clavo                                  Brous, carns, sopes
Comí                               Comino                               Condiment per a formatges, carns i salses
Coriandre                       Cilantro                              Galletes, bescuits, carns, encurtits.
Estragó                           Estragón                             Peixos, salses
Farigola / Timó             Tomillo                               Peixos, salses de tomàquet...
Fonoll                             Hinojo                                 Peixos, verdures. Sopes
Gingebre                        Jengibre                              Sopes, estofats...            
Ginebro                           Enebro                               Estofats, carns, porc i sobre tot carn de caça
Julivert                           Perejil                                 Guisats, salses, sofregits...
 Llorer                            Laurel                                 Sopes, brous, cremes de rebosteria.
Mostassa                        Mostaza                              Salses, rostits, carns.
Nou moscada                 Nuez moscada                      Beixamel, sopes i cremes
Orenga                           Oregano                               Pizzes, salses
Pebre                              Pimienta                              Per donar un toc picant als plats
 Romaní                         Romero                                Salsa de tomàquet, carns, patates al forn.
Safrà                              Azafran                                Com a colorant i aromatitzant 
Sèsam                            Sésamo                                 Amanides, panificació
Menta                            Hierbabuena                           Peixos, sopes
Moraduix                      Mejorana                              Plats de carn, pilotes, sopes, cremes i brous
Sajolida                          Ajedrea                                Per plats dificils de digerir
Vainilla                          Vainilla                                Rebosteria, cocteleria


2 comentaris:

  1. Molt bé pel glossari. Podries completar-ho amb algunes paraules d'açí baix a València.
    Rosella -> Cascall
    Herba-sana -> Menta
    Vitet -> Bitxo

    Per cert el ginebró i el gingebre son dues coses diferents. El gingebre és l'arrel picant amb flaires de llima.

    Salutacions,

    ResponElimina