dimecres, 8 de gener de 2014

TORTELL DE REIS




Vull donar les gràcies a la Su de Wuevos fritos per aquesta meravellosa recepta del tortell de reis. Jo li fet amb una petita variació ja que no tenia aigua de tarongina (agua de azahar) i he posat Marie Brizard. 
Amb les quantitats indicades surten dos tortells mitjans.

Ingredients:

Per fer el sucre glaç aromatitzat.
- 120 gr de sucre glaç
- la pell ratllada de mitja llimona
- la pell ratllada de mitja taronja

Per la massa mare:
- 70 g de llet sencera
- 10 g de llevat fresc
- 1 culleradeta de sucre
- 130 g de farina de força

 Per a la massa principal:
- 60 gr de llet sencera
- 70 g de mantega a temperatura ambient
- 2 ous mitjans
- 20 g de llevat fresc
- 25 g d'aigua de tarongina o Marie Brizard
- 450 g de farina de força
- 1 pessic de sal
- Els 120 g de sucre glas que haurem aromatitzat amb la llimona i la taronja


 Per a la decoració:
- ou batut
- Sucre humitejat amb unes gotes d'aigua
- taronges confitades (jo no en tenia aquest cop)
- Cireres confitades


Preparació:

 Fer la massa mare

 1-  En la llet tèbia barrejar el llevat.


                                                      2- Afegir el sucre i la farina i fer una bola.
 










3- Posar en un bol plé d'aigua tèbia i deixar uns 10'.


- Quan floti, estarà preparada.


 Fer la massa principal

1- Barrejar el llevat esmicolat amb la llet tèbia.

2 . Tamissar la farina.3 . Un cop tamissada , afegir els ous , el sucre i la mantega , un pessic de sal i l'anis , juntament amb la ratlladura de mitja llimona i de mitja taronja, la massa mare i el llevat esmicolat en la llet.

 
4 . Barrejar tot d'una manera enèrgica . Si teniu una batedora amb ganxos per pastar tipus KA us vindrà molt bé.

5 . Quan hagi quedat la barreja elàstica , fer una bola i deixar que dobli el volum (cinc hores com a mínim). Posar en un recipient pintat amb oli i tapar amb paper film, també ointat amb oli. Així quan creixi no s'enganxarà. 





 6- Una vegada que la massa ha doblat el seu volum , dividir-la en dues- llevat que preferiu fer un de gran - i donar-los forma de bola . Deixar reposar les boles cinc minuts .


 









 7- A continuació donar-los la forma de tortell . Per a això, introduir els dits al centre i anar engrandint el forat . Si la massa tendeix a encongir , és que no està ben relaxada. deixar-la reposar deu minuts i tornar a probar.  Un cop donada la forma , posar sobre una safata de forn amb  paper d'enfornar.
És important posar en el centre del tortell una rodona d'alumini o un tros de paper de plata cargolat, perquè quan llevi no es faci el forat més petit.



 











 8- Deixar reposar fins que doblin el seu volum . Aquest llevat pot ser més curt.

9 . Pintar amb ou batut , molt suaument , sense punxar el tortell , i guarnir amb sucre humitejat amb unes gotes d'aigua i fruites confitades segons el gust. Jo he posat cireres confitades.







10 . Pre-escalfar el forn a 200 ° , calor amunt i avall.

11 . Enfornar entre 15 i 18 minuts , i baixar la temperatura a 180 º els últims 10 minuts de cocció. Si veiem que es torra massa , posar un paper d'alumini per sobre.
Aqui reniu una foto dels dos tortells dins el forn. 
12- Un cop fred, es pot farcir de nata muntada amb sucre. Jo en vaig fer un de cada.





















2 comentaris:

  1. Que bo que et va quedar, Núria!! Jo també he fet servir la recepta de la Su de Webos fritos, aquest any. Ens van quedar molt bé també! La su en sap molt, i... bé, nosaltres també, no? he he he. Petons!

    ResponElimina
  2. Això són dos supertortells! Quina passada!

    ResponElimina